MAGYAR   |  ENGLISH
Atlasz Gábor

ÉLETRAJZ - színház és képzőművészet

ÉLETRAJZ

 színház és képzőművészet


„ Atlasz Gábor új  festői korszakában nyitott, titkokkal és kételyekkel  telített, feloldatlan  feszültségekben izzó, de talán pontosan  ezért  termékenyítő  hatású, a valóságos  és  a  transzcendens   világok közötti átjárásokat nyitó, a jelenkorra reflektáló művekkel gyarapította a jelenkori magyar piktúrát. „
Wehner Tibor művészettörténész


Atlasz Gábor 1966 - ban született, Szegeden, 1984 óta Budapesten él és dolgozik.
Festőként diplomázott 1994–ben a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, mestere Veress Sándor László volt. 1996-ban  elvégezte  a  mesterképzőt. Ugyanitt az egyetemen 2003–2008 között rajz-festést tanított, tárgyrestaurátor szakon. Képei egyaránt szerepelnek hazai és külföldi kiállítótermekben, számos egyéni és csoportos kiállításon voltak láthatók.
Festészeti munkásságát több országos tárlat is fődíjával ismerte el, 2008–ban vehette át az Oktatási és Kulturális Minisztérium  nagydíját Szegeden, a XII. Táblaképfestészeti Biennálén, 2016–ban pedig a Supka Magdolna Díjat.
Tagja több művészeti szervezetnek is, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, Magyar  Képző  és  Iparművészeti  Szövetségnek, Független Színházak Szövetségének.
 
1984 óta fut párhuzamosan, egyedi jelenségként regisztrálható festészeti és mozgásszínház - rendezői munkássága, számos képzőművészeti, nagy festőelődök élete és művei ihlette színházi előadás írója és rendezője. Több nagyszínházi produkcióban dolgozott mozgástervezôként , játszott filmekben, önálló jelenetekkel közreműködött televíziós műsorokban is.
A mozgásszínházi és egyben festő látásmóddal megrendezett összművészeti, színházi, tánc-performanszai sajátos módon ötvözik a zene, a színház és a festészet nyújtotta műfaji, formai lehetőségeket.
Kezdetben négy éven át a BOLERO Mozgásszínház tagja volt , később több előadást is létrehozott Paseczki Zsolttal, kétszemélyes társulatukkal ( többek között a „ Burleszkek „ c. előadással ) több alkalommal szerepeltek, színházi fesztiválokon, idehaza és külföldön is.
Az előadások mellett műhelymunkát folytatott, színészmesterséget, pantomimtechnikát, kontakttáncot, modern tánctechnikákat , akrobatikát ( a Magyar Állami Artistaképző Intézetben), 2005-ben pedig Butoh-táncot és színészetet tanult.
Közreműködött több magyar és külföldi játékfilmben, önálló jelenetekkel televíziós műsorokban, nagyszínházi produkcióban színészként és mozgástervezőként  egyaránt .
Festészetet és mozgásszínészetet  tanít   különböző  műhelyekben, tanév  ill.  kurzusok  formájában.
1997 - től a festészettel párhuzamosan szerzőként, összművészeti – színházi előadások, író - rendezőjeként  dolgozik .
2003 - óta egyik fő szervezője a Magyar Festészet Napja eseménysorozatnak.

SZÍNHÁZI ELŐADÁSOK

ÖNÁLLÓ KIÁLLÍTÁSOK

VÁLOGATÁS


CSOPORTOS KIÁLLÍTÁSOK

VÁLOGATÁSDÍJAK

________

 
2016 Supka Magdolna  Emlékdíj
2009 Hódmezôvásárhely – Őszi Tárlat díja
2008 Oktatási  és  Kulturális Minisztérium  nagydíja – XII.
  Táblaképfestészeti Biennálé – Szeged
2007 Újbuda – Mecénás  művészeti  ösztöndíj
2003 „ A BAROKK ”   festészeti pályázat fődíj
2000 Képzőművészeti  Szövetség kiállításának fődíja ( Szekszárd )
1998 45. Vásárhelyi Őszi Tárlat, munkajutalom
1994 Pannon-Color-díj  ( Magy. Képzőművészeti Egyetem –  diploma  kiállítás a Körmendi Galériában
  Magyar Képzőművészeti Egyetem , Barcsay-díj
1989 Mártélyi Szabadiskola, Szegedi Téli Tárlatának fődíja

KÖZGYŰJTEMÉNYBEN LÉVŐ KÉPEK

________

Keresztény Múzeum - Esztergom
Hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum
T – Art Alapítvány
Stuttgart / Galerie Kunsthöfle
Valamint számos magángyűjteményben megtalálhatóak művei Magyarországon és külföldön egyaránt

Írások művészettörténészek tollából 

Garami Gréta művészettörténész

________


A belső térről, mint a festők egyik kedvelt témájáról Atlasz Gábor így fogalmaz :
 
“ Mi a szoba ? Élettől és gondolattól telített festői tér. Nem interieur, hanem sokkal inkább közeg. Ürügy, hogy az ember a természet erejéről valljon, de elhagyni való burok is, az újjászületéshez. "  (  ...  )
 
 
 

Supka Magdolna művészettörténész

________

(  ...  ) szinte elektromosan vibrálva, erővonalak mentén mozogva. (  ...  )

Somhegyi Zoltán művészettörténész

________

 
 Míg látszólag a festő csak kezével dolgozik, a táncos egész testével, de amennyiben nem kívánjuk a művészeti ágak összehasonlítását és versengését, célszerűbb felfigyelni arra a jellegzetességre, hogy a két tevékenység jellegzetességei keveredhetnek is egymással. (  ...  )

 
 

Wehner Tibor művészettörténész

________

Atlasz Gábor új festői korszakában nyitott, titkokkal és kételyekkel telített , feloldatlan feszültségekben izzó, de talán pontosan ezért termékenyítő hatású , a valóságos és a transzcendens világok közötti átjárásokat nyitó, a jelenkorra reflektáló művekkel gyarapította a jelenkori magyar piktúrát. (  ...  )